• Ecotools checkmark usp Op werkdagen binnen 24 uur verzonden
  • Ecotools checkmark usp Gratis verzending in NL vanaf € 50 excl. BTW
  • Ecotools checkmark usp Sinds 2005 de goedkoopste in gereedschap & accessoires

Gatenzagen

Bi-metalen gatenzagen in diverse soorten

Moet je een gat maken in een regenpijp? Spotjes maken in het plafond? Een bi-metalen gatenzaag kan zomaar de beste optie zijn om jouw klus netjes te voltooien. Afhankelijk van het materiaal waarin je wilt werken zijn er echter verschillende gatenzagen geschikt. We loodsen je hieronder door alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

Wat is een gatenzaag?

Een gatenzaag, die essentiële rol speelt in vele klussen, is een speciaal gereedschap ontworpen om ronde gaten in diverse materialen te maken. Van hout en metaal tot plastic, een gatenzaag biedt je een schone en nauwkeurige snede door de stabiele kokervorm en vertanding.

De verschillende soorten gatenzagen

Bij EcoTools bieden we een aantal verschillende soorten gatenzagen aan, waarbij het grootste verschil in het materiaal van de zaagtanden zit. De verschillende soorten zagen zijn:

  1. Standaard witte bi-metaal gatenzagen: Deze hebben een vertanding van geslepen M3 HSS (High Speed Steel) en zijn uitermate geschikt voor hout, gips, kunststof en zacht metaal.
  2. Zwarte Profi-line gatenzagen: Door de geslepen M42 vertanding met 8% cobalt blijft deze zaagtand langer scherp bij langdurige belasting. Geschikt voor hardere metalen dan de witte gatenzagen zoals staal en RVS.
  3. Blauwe Industrial gatenzagen: Onze meest duurzame keuze, deze gatenzagen hebben ook een M42 vertanding met 8% cobalt, maar deze zijn ingefreesd in plaats van geslepen. Hierdoor wordt de standtijd nog meer verlengd, waardoor het de perfecte zagen zijn voor veelvuldige klussen in hardhout en harde metalen als RVS.
  4. TCT gatenzagen: Met een TCT gatenzaag kan je in zeer hoog tempo grote ronde gaten in hout en plaatmateriaal maken. Elke gatenzaag heeft een klein aantal hardmetalen zaagtanden zoals je op een cirkelzaagblad zou vinden.
  5. HM-gatfrezen: Deze stevige gatfrezen zijn speciaal gemaakt voor het bewerken van harde stukken metaal. De scherpe centreerboor en hardmetalen snijtanden kunnen op laag tempo zeer netjes door de hardste metalen heen snijden.

Accessoires voor gatenzagen

Zonder een geschikte adapter kan je geen gatenzaag gebruiken, dus zorg dat je altijd de juiste adapter kiest voor jouw gewenste machine en het formaat gatenzaag. Je kan kiezen uit adapters met een standaard HEX-aansluiting voor elke snelspankop, maar ook voor adapters met een SDS+ aansluiting wanneer je ze op de hamerboor wilt gebruiken (let op, gebruik de gatenzagen niet op de klopstand). De adapters zijn er vervolgens voor gatenzagen tussen 14-30 mm en van 32-200 mm. 

Naast adapters zijn er ook centreerboren verkrijgbaar die in elke adapter passen. Hiermee garandeer je dat het boorgat niet uitschiet, dat is zeker handig wanneer de gatenzaag groter wordt. 

Voor de diepste gaten kan je de adapter ook nog verlengen met een speciaal verlengstuk van 300 mm. Dit is echter alleen van toepassing op de adapters met HEX-aansluiting van 13 mm.

Conclusie

Bij EcoTools begrijpen we dat het kiezen van de juiste gatenzaag cruciaal is voor het slagen van uw project. Met onze kwaliteitsgereedschappen en toegewijde service, wordt elke klus een fluitje van een cent. Begin uw klus met het juiste gereedschap. Bekijk ons assortiment gatenzagen en accessoires vandaag nog en ervaar het verschil in kwaliteit.